«Слов’янський рай» на острові Долобецькому

Поділитися
Турбота кожного про своє місто, про трави, птахів, дерева перетворить наше місто на «столицю в саду». Без мільйонних інвестицій.

Багато майстрів пера у різний час оспівували Київ та його мальовничі околиці, повноводий Дніпро із його крутими схилами й солов’їними гаями.

Що ми, жителі столиці, зробили зі святинею?..

Візьмімо для порівняння невелике, але славне місто Миргород.

Мій товариш, шанувальник оповідань-«страшилок» М.Гоголя, після відвідин Миргорода повідав: «Не той тепер Миргород...» Калюж немає, у місті чисто, прибрано. Санаторій «Хорол». Перший ранок, перший крос парковою зоною. Спів птахів, трава по пояс. Обладнані бігові доріжки, стежки для прогулянок, місця для читання і відпочинку. Громадські туалети в лісі!!! Величезна паркова зона. Сотні видів дерев та кущів. І це все «в обіймах відомої ріки». Острів скарбів - «Слов’янський рай». Мене переслідував велосипедист хвилин п’ять-сім! Це було до перших півнів. Я згадав семінариста Хому… Виявилося, все значно простіше. Санітарна служба «Миргородпрофоздоровниці» на спеціально обладнаному велосипеді забирає «випадково» забуті відпочивальниками порожні пляшки від напоїв.

Проблема зони відпочинку «Гідропарк» ось у чому. Коли закінчується зима, цей райський куточок перетворюється на «трубу», як та, що на Хрещатику. Спиртне, машини, сміття. Пиво продають на Венеціанському мосту й під ним, на міст не зайдеш - кіоски, мангали, 20-тонні КамАЗи доставляють спиртне прямо на пляжі. Джипи і просто автомобілі занурюються передніми колесами у воду. Кружляють вертольоти - аеродром за 150 метрів від пляжу «Молодіжний». Кіоски з пивом під кожним кущем. У 2011 році з’явилися мобільні пивні на базі автомобіля типу «пиріжок». Третій сезон у районі пляжу «Молодіжний» не працюють туалети!

Крізь рев машин
в бензиновому смраді,

Поміж бомжів
у кайфі наркоти

Ступав я важко
стольним Київ-градом

І думав: а куди вже далі йти,

- б’є на сполох голос поета Б.Олійника, земляка М.Гоголя.

Концепцію розвитку міста Києва сформулював і озвучив генерал де Голль, назвавши Київ «столицею в саду». На відміну від Києва, Миргород уже «місто в саду».

Турбота кожного про своє місто, про трави, птахів, дерева перетворить наше місто на «столицю в саду». Без мільйонних інвестицій.

Непогано б мати Києву центр сучасного мистецтва, на кшталт центру Помпіду в Парижі. Це реально. І він буде. А Париж ніколи не матиме нічого схожого на «Слов’янський рай» на острові Долобецькому. Шлях створення такого «раю» простий: прибрати з острова сміття, спиртне і бензиновий сморід, заборонити в’їзд автотранспорту в зону відпочинку, відкрити душові, туалети, камери схову для речей, пункти прокату та оренди спортінвентарю, облаштувати майданчики для волейболу, бадмінтону, футбольні поля, бігові доріжки.

А сам острів - і сад, і рай.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі